Hur man rensar Windows 10 Urklippshistorik med genväg

Den nya Windows 10 Urklipp låter dig spara flera objekt på Urklipp så att du kan använda det senare. Du kan också fästa de nödvändiga artiklarna i Urklippspanellens historikpanel så att de inte kastas av systemet eller raderas av användaren av misstag.

Du kanske då och då vill rensa urklippet för att ta bort all känslig information som lösenord etc. från historiken. Den här artikeln förklarar hur man skapar en genväg på skrivbordet för att automatiskt rensa Windows 10s nya urklippshistorik.

Rensa Windows 10 urklippshistorik med genväg

För att rensa urklippshistoriken via det grafiska användargränssnittet:

  • Tryck på WinKey + V och klicka på Rensa allt överst

    (eller)

  • Klicka på Start → Inställningar → System → Urklipp → Rensa

Detta tar bort urklippshistoriken i den lokala datorn såväl som i ditt Microsoft molnkonto. De fästade urklippsartiklarna behålls dock.

För att åstadkomma detta med hjälp av en genväg eller kommandorad, behöver du bara starta om Clipboard User Service . Först måste vi ta reda på det korta namnet på Clipboard User Service.

  1. Starta tjänsterna MMC ( services.msc )
  2. Leta reda på Clipboard User Service från listan
  3. Dubbelklicka på Clipboard User Service och notera servicenamnet.

    Servicenamnet innehåller en slumpmässig sträng som varierar från en Windows 10-dator till den andra . I mitt system är tjänsten (kort) namnet cbdhsvc_5d696

  4. Alternativt kan du använda kommandotolken för att ta reda på klippbordets användartjänsts namn.
    1. Öppna ett kommandotolk-fönster.
    2. Skriv in följande kommando och tryck på OK.
       sc fråga | findstr / i "cbdhsvc" 

    Det visar den information du behöver.

  5. Öppna Anteckningar och klistra in dessa två rader:
     net stop cbdhsvc_5d696 net start cbdhsvc_5d696 

    Naturligtvis måste du ersätta cbdhsvc_5d696 med det faktiska namnet på klippbordets användartjänst som i ditt system.

  6. Spara filen som clear_clipboard.bat
  7. När du vill rensa urklippshistoriken högerklickar du på batchfilen och klickar på Kör som administratör .

    RELATERADE: Hur man kör .BAT-filer osynligt utan att visa kommandotolken

Det är allt! Omstart av klippbordets användartjänst borde ha raderat Urklippshistoriken. Öppna klippbordets historikpanel för att kolla in den. De fästade artiklarna på urklippet kommer dock att förbli.

Urklippshistorik Bonustips

Klistra in automatiskt till redigeraren från Urklippspanelens historikpanel:

För att öppna Windows 10s nya Urklippshistorikpanel använder du WinKey + V-kortkommandot. När du klickar på ett objekt i historielistan kopieras det automatiskt till Urklipp. Normalt använder många användare helt enkelt klippbordets historik för att kopiera ett objekt från historiken till urklippet. Inte många användare vet att klippbordets historikpanel också har kapacitet att klistra in text i ditt aktiva fönster också.

Om du har en textredigerare eller Word-processor öppen och aktiv, tryck på WinKey + V-knappen och välj ett objekt i historiken. Objektet klistras automatiskt in i ditt redigeringsfönster exakt vid den aktuella markörpositionen . Det sparar dig därför ett tangenttryckning - det vill säga att du inte behöver klicka på Klistra in-knappen eller trycka på Ctrl + V på din redigerare.

Auto-paste-funktionen fungerar också i dialogrutan Kör.

Rensa den gamla urklippshistoriken - för alla versioner av Windows:

Om du vill rensa den gamla urklippshistoriken i alla versioner av Windows skapar du en genväg på skrivbordet till följande kommando:

 cmd / c "eko av | klipp" 

Ovanstående kommando rensar det nuvarande urklippsminnet och fungerar i alla versioner av Windows, inklusive Windows 10. I Windows 10 raderar kommandot emellertid inte den nya historikinformationen för Urklipp. Det rensar bara det för närvarande valda objektet från minnet.

Redaktörens anmärkning: Jag har inte testat beteendet med klippbordets molnsynk (alternativet "Synkronisera över enheter") aktiverat. Så jag är inte säker på om batchfilen också rensar urklippshistoriken i molnet eller inte. Om du vill rensa historiken från molnet (dessutom) är det bättre att använda inställningsgränssnittet.

Relaterade Artiklar